Travtid V75 tips dagar i December

2017-12-16 Lördag Gävle (E3-revansch)
2017-12-23 Lördag Axevalla (Uppesittarkväll)
2017-12-26 Tisdag Solvalla (Finaler/Annandag jul)
2017-12-31 Söndag Örebro V75 Nyårsafton

Inför V75/jackpot: ”Alla tre har bra chans”

TIMO NURMOS KNYTER NÄVEN

Timo Nurmos har tre segerfariga hästar till start i lördagens jackpot-omgång. Foto av Kanal 75

Timo Nurmos hästar har presterat på hög nivå hela året och i V75-sammanhang har stallet aldrig haft ett bättre resultat. Sedan årsskiftet har det blivit 32 fullträffar i travets elitserie och det mesta talar för att 13 miljoner kronor inkört i V75 kommer passeras under lördagen. Då selar Timo Nurmos ut tre kapabla hästar och mest tror han på Araw Hoss (V75-7).
- Han är mycket bra för klassen. Har man bara gjort nio lopp är man lite orutinerad men han är en så bra häst och i så bra ordning att jag inte är orolig, säger Timo Nurmos.
Finländaren låter inte heller oroad över att hästen inte har tävlat på två månader, eller att han ströks till en tilltänkt V75-start för sex veckor sedan.
- När man blir förkyld finns det ingenting att göra, även vi blir förkylda ibland. Man vet aldrig... ibland gör det nytta att få vila lite. Han tränar otroligt bra.

Fina formen håller i sig
Men det är med kniven på strupen som Timo Nurmos väljer Araw Hoss som sin bästa segerchans. En jackpot, som kan göra en ensam vinnare med sju rätt 40 miljoner kronor rikare, sätter extra piff på V75-omgången och det låter på Timo Nurmos som att även hans övriga två hästar ska tas med i beräkningarna om man vill vara med och dela på jackpotmiljonerna.
- Zenit Brick (V75-3) har haft fin form länge och den håller i sig. Han joggade lite lugnt i dag (fredag) och allt verkar fint, han är pigg och glad.
Zenit Brick fick senast nöja sig med sjätteplatsen i gulddivisionens final men att det skulle handla om något formtapp avfärdar Timo Nurmos bestämt.
- Nej, självklart inte. Han kom aldrig riktigt med i matchen. Han hamnade så långt bak och sedan var kusken på väg att köra till dödens (positionen utvändigt om ledaren reds.anm.) men då var det någon annan som körde före. Det var inget riktigt tempo heller så det var kört redan då. Men han kom som alla andra på slutet.

”Varit ute mot de bästa”
Romance Amok (V75-6) kom med en tung avslutning från kön senast men var chanslös att hinna ikapp Virunga som fått hållas i lågt tempo i ledningen. Nu möts hästarna på nytt och det är inte ommöjligt att ordningsföljden i mål blir den omvända.
- Hästen är i mycket fin ordning. Det är en trevlig och fin häst och hon går bra med vinterskor, så det är inga problem med det. Hon har varit ute mot de bästa, med lite bättre spår hade hon var med långt framme i oaks, och hon känns väldigt fin hemma. Hon har haft mycket otur och jag tycker att hon är värd att vinna.

Inför V75/jackpot: Elden släckte inte glöden

PETER G NORMAN SULKY.JPG

Peter G Norman går mot sitt bästa år hittills. På lördag selar han ut fem hästar i V75. Foto av LARS JAKOBSSON

Vem som helst skulle kunna bli knäckt av att se sitt hem eldhärjas och totalförstöras. Att därefter vara hänvisad till ett litet modulhus och tvingas till lång väntat på att kommunen ska bevilja nytt bygglov är inte heller någon humörhöjare. Men Peter G Norman är inte typen som gräver ner sig.
- Det finns de som har det mycket värre så det är inget att deppa över, utan det är bara att gilla läget och tänka på hur bra allt blir när vi får flytta in i ett nytt hus, säger Solvallatränaren.
Det var 15.22 en tisdag i april som larmet om en villabrand på Eriksund i Sigtuna inkom till larmcentralen. Flera brandbilar kom till platsen men huset gick inte att rädda.
- Det har flutit på bra med försäkringsbolaget och det blev klart med nytt hus fort, men sedan har kommunen segat och bygglovet kom först nu i december. De ska börja med grunden efter nyår och kommer vi in i huset före Elitloppet (27 maj) är det bra, men det kan gå fortare med lite tur.
Sedan branden har Peter G Norman, hans sambo Jennie Samuelsson och yngsta dottern Emilia, 13, bott på drygt 50 kvadratmeter i ett modulhus strax intill den eldhärjade tomten. Äldsta dottern Celine, 19, har fått flytta in hos Peters syster Annsofie Norman.
- Det klart att det kan vara lite segt att gå på varandra i det lilla huset när man är van att bo större, men det har varit mycket tävlingar hela tiden och det underlättar så klart. Hade man haft ett vanligt nio-till-fem-jobb hade det nog varit segare.

Föreslår spik Valeur
Att det flitiga tävlandet har gett goda resultat har säkerligen också underlättat tillvaron. För fjärde året i följd har Peter G Norman förbättrat sina siffror och för första gången har stallets hästar, i dagsläget 68 till antalet, tagit mer än 50 segrar och tjänat över fem miljoner kronor.
- Året har varit klart godkänt. Det som saknats är väl den där riktiga stjärnan som kan duga långt i årgångsloppen. Men vi har varit med i fem årgångsfinaler och det är tack vare bra bredd och att många har levererat som vi redan i november gick förbi fjolårssiffrorna.
Än är inte heller året slut och när Gävle på lördag arrangerar V75-tävlingar med jackpot, 40 miljoner kronor väntar i sjurättspotten, laddar Peter G Norman med fem hästar. Först ut är Valeur (V75-1), som spikas av sin tränare i det officiella kusk- och tränartipset Fem tippar V75.
- Jag tror på honom, säger Norman och utvecklar:
- Senast hoppade han i sista sväng, som han har gjort någon gång förut också utan någon riktig förklaring, men han kändes jättefin inför den starten och jättefin efteråt också. Han har visat sig duga bra i silver och speciellt över kort distans. Läget är bra och vi får hoppas på rejäl körning. Han tävlar alltid med skor så det är en liten fördel gentemot dem som brukar tävla barfota. Jag tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp och då räcker han långt.

Bra form och likvärdig kapacitet
Peter G Norman har med alla sina hästar på sitt systemförslag i Fem tippar V75 och han har svårt att skilja på Prediction och Castleman i V75-2.
- Prediction har vaknat till ordenligt den senaste tiden. Han har varit nedsatt i omgångar av infektioner men i de senaste fyra loppen har han tävlat på den nivå som vi har hoppats att han ska vara på. Han har bara gått lugna träningsrundor efter segern förra onsdagen men han känns väldigt fin.
- Castleman (V75-2) har gått jämnt och säkert hela året och härdats i tuffa treåringslopp. Även han är fin efter senaste loppet.
Bäst chans av dessa?
- Båda har bra form och jag tror att de har rätt så jämn kapacitet också. De har haft olika säsonger där Castleman har varit med på lite högre nivå hela säsongen och Prediction kommit nu på slutet. Prediction visade senast att han går bra med skor runt om och hakar. Castleman hade också hakar i bakskorna senast men gick barfota fram så det är ett litet frågetecken hur framskor påverkar honom. Det blir vanlig vagn istället för jänkarvagn på Castleman också.

Banunderlaget ställde till det
Sheilah Laday (V75-6) startar E3 Revanschen för treåriga ston, där dagens största segercheck på 200 000 kronor ska delas ut. Hon ställs på nytt mot Virunga, som hon var chanslös att utmana senast.
- Sheilah Laday har varit jämn och säker hela året, varit med i två årgångsfinaler och tjänat fina pengar. Inför senast hade hon fått tung träning i backen och jag förstod att hon skulle vara lite ringrostig. Hon har gått framåt med loppet och kommer med bättre form den här gången, men jag kände senast att skor runt om inte är helt optimalt för henne. Vi får hoppas att hon klarar det bättre nu med mer spänst i kroppen. Men hon är väldigt långsam från start och med tanke på det och att Virunga har bra läge och är startsnabb måste vi ha mycket tur för att vara med och segerstrida. Eventuellt får Sheilah Laday gå med jänkarvagn den här gången. Det har hon gjort en gång tidigare. Då galopperade hon i sista sväng men det berodde inte på vagnen utan på att hon var för pigg.
Sist men inte minst i Peter G Normans V75-kvintett är Island Life (V75-7). Han förvånade många när han senast kastade in handduken i ledningen.
- Jag har svårt att se någon annan förklaring än att det var banunderlaget som ställde till det den dagen. Han såg ut precis som han brukar och har aldrig förlorat i ledningen förut, men trots 1.16,5 första varvet hade han ingen ork kvar till slut. Jag tror att han blev rejält muskeltrött av att inte få fäste och det loppet är bara att stryka. Han har varit väldigt fin i träningen efter det och allt ser bra ut inför lördag. Att han inte har tävlat på några veckor gör ingenting. Han går alltid ut och levererar direkt och har vunnit många gånger efter vila.

Hultman expert på Solvalla

STEFAN HULTMAN SULKY 6.JPG

Stefan Hultman kommer att guida Solvallas restaurangbesökare genom tisdagarnas V64-omgångar. Foto av LARS JAKOBSSON

Redan 2 januari är det premiär för Solvallas tisdagstävlingar och huvudstadsbanan satsar på ett nytt koncept. Totalt kommer nio lopp uppdelade i två block att köras. Första start är 18.00 och efter kvällens tredje lopp blir det ett uppehåll fram till att V64-loppen drar igång 19.25.
- Vi måste inse att alla travbesökare inte har samma behov. En del vill ta del av allt som erbjuds under en tävlingsdag och andra vill ha en kortare och mer intensiv sport- och restaurangupplevelse likt andra moderna arrangemang. Med det här upplägget får man själv välja vilken starttid som passar bäst, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg i pressmeddelandet.
I pausen efter det tredje loppet kommer en expertpanel i Restaurang Kongressen gå igenom V64-omgången. Utöver Stefan Hultman, en av Sveriges mest framgångsrika travtränare genom tiderna med segrar i bland annat Elitloppet, Prix d’Amerique, Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby, består panelen av Solvallas sportchef Anders Malmrot, tipsexpert Mattias Spante samt aktuella tränare och kuskar.
- Solvalla är som ett andra hem för mig. Jag växte mer eller mindre upp här och har så många härliga minnen. Det kommer bli riktigt roligt att få träffa gamla och nya kompisar i Kongressen, säger Stefan Hultman.