Uza Josselyn klar för Elitloppet

Uza Josselyn

Foto av Gerard Forni


Det är 33 dagar kvar till det stora slaget på Solvalla den sista helgen i maj.
I lördags blev Looking Superb inbjuden efter att ha vunnit storloppet Prix de l'Atlantique på Enghien-banan i Paris. Tvåa i samma lopp blev det schweiziska stjärnstoet Uza Josselyn som på tisdagen fick en inbjudan till Elitloppet och tränaren René Aebischer har tackat ja.
- Hon har varit med i den yppersta världseliten i två år och har väldigt bra form. Hon såg fantastiskt fin ut i lördags och det var ett givet val att bjuda in henne, sa Anders Malmrot i Solvallas facebooksändning.
- Jag är väldigt förtjust i hästen och bjöd in henne redan i fjol till Elitloppet. Hon passar väldigt bra på våra banor och rör sig så enkelt och fint. Jag tycker att hon ser ännu mer musklad ut i år och gjorde ett fantastiskt bra lopp i Prix de France bakom Readly Express. Av det jag såg i lördags är hon säkert minst lika bra i år.
Malmrot berättade vidare att han tror att Erik Adielsson kommer att köra Uza Josselyn, precis som han gjorde i fjolårets Elitlopp. Då missade hon finalen med knapp marginal.
Därmed är följande sju hästar klara för Elitloppet: Aubrion du Gers, Dijon, Double Exposure, Looking Superb, Propulsion, Readly Express och Uza Josselyn.
Dessutom har titelförsvararen från i fjol, Ringostarr Treb, en plats om han vill vara med efter sin imponerande seger i Halmstad under måndagen på 1.10,3.

Looking Superb spurtade mot Elitloppet

Looking Superb.jpg

Looking Superb var överlägsen i Prix de l’Atlantique. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Norske förvandlingsnumret Looking Superb har haft en otrolig utveckling sedan flytten till Frankrike och Jean-Michel Bazire. Andraplatsen i Prix d’Amerique överraskade hela travvärlden, men den sexårige hingsten har bara fortsatt att utvecklats och på påskafton lekte Looking Superb hem Prix de l’Atlantique på Enghien.
Solvallas sportchef Anders Malmrot fanns på plats i Frankrike.
- Självklart får han en inbjudan till Elitloppet, men jag har inte fått tag i Bazire ännu och jag vet inte om de kommer tacka ja, sa Malmrot kort efter loppet.
Senare i V75 Direkt avslöjade Anders Malmrot att Jean-Michel Bazire tackat ja till en inbjudan.
Segertiden för Looking Superb blev 1.10,0 över distansen 2 150 meter autostart.
Tvåan Uza Josselyn kom hem på 1.11,0 och trean Tessy d’Ete noterades för samma tid.
Franske stjärnan Bold Eagle, som skulle körts av Björn Goop, ströks ur loppet på grund av dåliga blodvärden. 

Miljoner svenskar intresserade av Elitloppet

Publik Elitloppet

Det är inte bara publiken på Solvalla som är intresserade av Elitloppet. Landets största travfest engagerar nästan två miljoner svenskar. Foto av Maria Holmén/TR Bild

 Om drygt en månad avgörs Elitloppet.
Travfesten på Solvalla 26 maj väcker intresse hos över 1,8 miljoner svenskar.
Vasaloppet och Finnkampen är de enda sportevenemang i landet som engagerar en större del av befolkningen.
Det visar siffror från Upplevelseinstitutet som Solvalla publicerade i ett pressmeddelande på tisdagen.

”Ökat med 57 procent”
Sportnavigatorn från Upplevelseinstitutet kartlägger intresse och engagemang inom svensk idrott. Undersökningen, som sker löpande månadsvis och årligen omfattar 6 000 intervjuer, visar på ett kraftigt ökat intresse för Elitloppet på Solvalla.
- Intresset för Elitloppet har ökat med 57 procent mellan åren 2014 till 2019 säger Peter Allvin, partner på Upplevelseinstitutet. Intresset för idrott i allmänhet har under samma period ökat med 16 procent, medan intresset för just Elitloppet har ökat betydligt mer än så. Sannolikt beror det på att Elitloppet erbjuder mer än ”bara” sport. Sociala faktorer spelar större och större roll vid konsumtion av upplevelser och Elitloppet är en familjär folkfest som många vill uppleva.

En tiondel av befolkningen är ”mycket intresserad”
Det är på frågan: ”Hur intresserad är du av följande evenemang?” som Elitloppet har ökat från 14 till 22 procent bland andelen svenskar som svarar ganska eller mycket intresserad.
Tittar man enbart på dem som är mycket intresserade av Elitloppet så utgör de en tiondel av befolkningen och placerar Elitloppet på tredje plats bland Sveriges mest populära sportevenemang. Vasaloppet och Finnkampen innehar de två översta pallplatserna.
- Jag tror att en anledning till det ökade intresset är att man de senaste åren kunnat följa uppbyggnaden av både startlistan och folkfesten under en längre tid. Vi har målmedvetet strävat efter att göra Elitloppet aktuellt under hela vintern och våren, säger Markus Myron.

Fem hästar klara
Årets upplaga av Elitloppet körs på Solvalla 26 maj, medan själva elitloppshelgen drar igång på fredagen.
Fem hästar är redan klara för vad som klassas som världens största sprinterlopp för äldre travare.
Det handlar om svensktränade Double Exposure, Propulsion och Ready Express samt den franska duon Aubrion du Gers och Dijon.
Ytterligare elva hästar kommer att få plats i loppet som avgörs i två försöksheat och en final över distansen 1 609 meter autostart.

Andel intresserade av Elitloppet:
Mycket intresserad: 10 %
Ganska intresserad: 12 %
Summa intresse: 22 % (Motsvarar 1 850 300 personer)

Utveckling – Ganska eller mycket intresserade av Elitloppet
2014: 14 %
2015: 15 %
2016: 18 %
2017: 20 %
2018: 23 %
2019: 22 %

Topp tre evenemang i Sverige med svar ”mycket intresserad”.
Vasaloppet: 14 %
Finnkampen: 14 %
Elitloppet: 10 %

Fakta om Sportnavigatorn
Sportnavigatorn har genomförts via webbenkäter och omfattar 6 000 intervjuer av ett representativt urval av Sveriges befolkning (15 år och äldre). Intervjuerna har skett löpande under perioden april 2018 till mars 2019 med 500 intervjuer per månad. Utfallet har sedan jämförts med tidigare års resultat. Undersökningsinstitutet Ipsos har genomfört datainsamlingen på uppdrag av Upplevelseinsitutet.