Prix d'Amerique-vinnaren klar för Elitloppet

Up And Quick

Foto av Lars Jakobsson, TR Bild

Prix d’Amerique-vinnaren Up And Quick är klar för Elitloppet – med Jorma Kontio i sulkyn.
Den franske stjärnhästen jagar revansch från fjolåret där han blev sist i mål i försöket.
- Up And Quick såg ut som att han skulle explodera när han satt fast i Prix des Ducs de Normandie i går, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Under torsdagseftermiddagen meddelade Solvalla i ett pressmeddelande att man gjort klart med den 14:e elitloppshästen. Det är Prix d’Amerique-vinnaren från 2015, Up And Quick, som får en ny chans efter att han i fjol misslyckats med att ta sig till final i Elitloppet.
Up And Quick har en diger meritlista och förutom segern i Prix d’Amerique var han även tvåa i världens tuffaste travlopp året innan bakom Maharajah. Under 2014 och 2015 vann han även styrkeprovet Prix de Paris och året dessförinnan innan det franska femåringskriteriet. De två senaste åren har Up And Quick vunnit det franska sprinterloppet Criterium de Vitesse i Cagnes-Sur-Mer.
- Hans resultat talar för sig självt och efter några starter i ny regi är han tillbaka på elitnivå, säger Anders Malmrot.
Tioårige Up And Quick har tagit 16 segrar på 66 starter och sprungit in drygt 22 miljoner kronor. Han tränas av Antoine Lherete och körs i Elitloppet av Jorma Kontio. Hästen har samma skötare som Timoko hade förra året, Angelique Beaufils.
Up And Quick blir därmed den fjärde franska hästen i Elitloppet.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2018: Uza Josselyn (Schweiz), Bold Eagle (Frankrike), Propulsion (Sverige), Maori Time (Australien), Ringostarr Treb (Italien), Pastore Bob (Sverige), Nadal Broline (Finland), Volstead (Sverige), Dreammoko (Holland), Takethem (Danmark), Orlando Jet (Österrike), Amiral Sacha (Frankrike), Lionel N.O. (Norge) och Up and Quick (Frankrike).

Inför Elitloppet: Maori Time imponerar i jobb - stannar hos Stig H

Maori Time Justin Abbott

Maori Time och skötaren Justin Abbott trivs utgmärkt hos Stig H Johansson på Stora Alby. Foto av Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Vi befinner oss på Stora Alby – Stig H Johanssons gård i Upplands Väsby.
Klockan är sju på morgonen. Trots den tidiga timmen närmar sig termometern 25 grader och solen steker från en blå himmel.
Vi är på plats för att se Maori Time gå ett träningsjobb.
Maori Time som är det snabbaste travaren genom tiderna över sprinterdistans i Australien.
Det var 24 februari i år som det åttaåriga stoet vann på kilometertiden 1.09,3.
Onsdagens träningsuppgift är 3 000 meter på rundbanan på Stora Alby.
Stig H är en av tre herrar, samt ett tv-team och en skrivande journalist, som blickar mot träningsbanan där en ensam häst flyger lågt det sista varvet av tre. Maori Time ser lysande ut i händerna på tränaren Brent Lilley.
- Det ser riktigt bra ut, kommenterar Stig H. Den sexfaldiga elitloppsvinnaren är lika förvånad som alla andra på plats av den höga farten.

Mycket nöjd tränare
Brent Lilley skiner ikapp med solen efter det lyckade träningsjobbet.
- Hon kändes mycket bra och travade perfekt. Tanken var att ge henne en lättare genomkörare, men hon kändes så bra att jag lät henne gå lite sista varvet. Det var väl inte riktigt tävlingsfart… Det var hennes första snabbare träningsjobb på tio dagar.
Hur ser träningsschemat ut mot Elitloppet?
- På lördag ska hon träna lite lättare 4 000 meter i jämnt tempo och sedan på måndag ska Stig testa henne i tävlingssulky över 2 000 meter. Därefter får vi se hur vi lägger upp det de sista dagarna, om det blir ytterligare ett eller två träningsjobb.

Stannar hos Stig H
Brent Lilley bjuder även på en stor nyhet. Maori Time kommer avsluta sin tävlingskarriär hos Stig H Johansson.
- Ja, jag frågade Stig i dag på morgonen och vi har bestämt att hon får stanna i träning hos honom efter Elitloppet. Stig säger att det finns många bra lopp för henne här med fina pengar att köra om. Hemma i Australien finns det knappt några sprinterlopp och dessutom skulle hon tvingas stå i karantän fem veckor.
- Tanken var annars att hon skulle gå till avel i slutet av detta året, men om det här nu blir lyckat kanske hon får tävla på och att vi skjuter upp det här med avel ett år. Det får Stig avgöra, säger Brent Lilley.

Trivs bäst i ledningen
Hon är mycket startsnabb, kvick bakom bilen. Hon trivs bäst i ledningen och över sprinterdistans klarar hon att hålla tempot hela vägen. Hemma tar hon ledningen när hon har framspår bakom bilen men här mot det här motståndet blir det förstås svårare. Vi hoppas på ett bra startspår och att hon kan komma till ledningen. Hon behöver förstås en del tur på vägen men det vore fantastiskt om hon kan ta sig till final
Vad är bästa spåret för henne?
- Spår 1.
Två heat?
- Det har hon klarat tidigare, det är inga problem.
Balans?
- Hon kommer gå med skor i försöket och sedan kanske vi kör utan i finalen om vi behöver. Sedan går hon med urryckare i öronen och ett huvudlag där du kan dra ner skygglapparna.