Triton Sund är död

Triton Sund och Örjan Kihlström inför elitloppspubliken 2009. Foto av Mia Törnberg/TR Bild

En av svensk travsports tappraste krigare är borta.
15-faldige miljonären Triton Sund har fått somna in, det meddelade hingsthållaren Stall W.F. via Twitter på fredagen.
- Alla sagor har ett slut och tyvärr har vi fått ta farväl av en fantastisk vän, individ och avelshingst, skriver Stall W.F.

 Som tävlingshäst stack han ut med sitt säregna rörelsemönster och sitt lilla huvud.
Ett huvud som visade sig innehålla en närmast unik vilja att kämpa till mållinjen och mer än väl kompenserade för eventuella tekniska brister.
Som treåring slutade Triton Sund tvåa i Svenskt Travkriterium för Lutfi Kolgjini innan han flyttades till Stefan Hultman och utvecklades till en av landets främsta äldre travare.
2008 blev han den förste att betvinga fenomenet Commander Crowe och bröt dennes 23 starter långa segersvit i en oförglömlig duell i SM på Åby.
En bedrift som upprepades då hästen försvarade sitt guld året därpå.
Däremellan nådde Triton sin allra största framgång, också det på Åby, med segern i Olympiatravet värd 1,5 miljoner kronor.
På meritlistan finns även triumfer i Sundsvall Open Trot, Copenhagen Cup och Breeders’ Crown för fyraåringar, samt två finalplatser i Elitloppet.
Totalt segrade hästen i 34 av karriärens 100 starter och tjänade 15 351 275 kronor.

Lämnat två miljonärer
Som avelshingst hade Triton Sund sin första kull ute 2012 och fick omedelbart framgång då Xceed G.T. slutade trea i Svensk Uppfödningslöpning. Året efter föddes Uppohoppa och Hope and Dreams, de två främsta ättlingarna hittills, båda med över miljonen insprunget.
Totalt finns 173 svenskregistrerade avkommor, varav fem födda i år hos Stall W.F. i Boden där hästen tillbringade sin sista tid.
”Som arbetskamrat var han otrolig, alltid snäll och villig att göra det som förväntades av honom. Trots att du på slutet hade ganska ont så bet du ihop och kämpade på. Vi vill tacka Tritons ägare Olle Lindström som har låtit honom bo här hos oss, det har varit en ära! Vi är oerhört tacksamma över att få ha haft hand om fantastiska Triton Sund. Vila i frid älskade vän, vi alla saknar dig oerhört. Du kommer alltid finnas med oss och vi ska aldrig glömma dig”, skriver Stall W.F. på Twitter.
Triton Sund blev 18 år.

Paralympiatravet - ATG utökar samarbetet med parasporten

Det första storloppet på svensk mark kommer även nästa år att gå i april på Åbytravet.
Skillnaden är namnet – från 2020 heter loppet Paralympiatravet.
- Parasport Sverige och ATG har samarbetat i 25 år och det känns väldigt bra att nu utöka vårt samarbete, säger Parasport Sveriges ordförande Åsa Llinares Norlin.

Det var pr-mannen Egon Håkansson som en gång i tiden övertygade både ATG och SOK om ett samarbete kring Olympiatravet. 1979 var det premiär på Jägersro och efter några år där Åby och Solvalla växlade som arrangör blev finalen från 1985 bofast på Åbytravet i Mölndal.
1995 blev även Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté en del av Olympiatravet och 2020 blir året då rampljuset riktas helt mot Parasporten och Olympiatravet byter namn till Paralympiatravet.
- Nu växlar vi upp ett långt och viktigt samarbete, och det handlar om mer än ett namnbyte. Vi vill att fler ska kunna delta och tillsammans med parasporten är det glädjande att vi kan arbeta från bredd till elit, säger Maria Guggenberger, Head of CSR på ATG.
- I många länder ser vi nu en extrem ökning av resurserna till parasporten. Samarbetet med ATG är ett fantastiskt sätt för oss att försöka följa med i den takten och ge våra paralympier bättre förutsättningar, säger Åsa Llinares Norlin.
Under de tolv Paralympics som arrangerats sedan ATG och Parasport Sverige startade sitt samarbete har Sverige totalt tagit 135 medaljer. Nästa Paralympics går i Tokyo 2020 och startar i slutet av augusti. ATG:s avtal med Sveriges Paralympiska kommitté sträcker sig för tillfället över 2022, samma år som vinterspelen hålls i Peking.
Paralympiatravet startar med delfinaler 28 mars (Solvalla), 4 april (Jägersro), 12 april (Romme) och ”Sista chansen” den 18 april (Umåker). Finalen avgörs på Åby lördagen den 25 april.
- Paralympiatravet är kärnan i vårt samarbete med Parasporten och det blir startskottet för resan mot Paralympics i Tokyo nästa sommar, avslutar Maria Guggenberger.